Χωρίς ορατά αποτελέσματα ο βιολογικός καθαρισμός του Θερμαϊκού

Χωρίς ορατά αποτελέσματα ο βιολογικός καθαρισμός του Θερμαϊκού

Αρ. Πρωτ. 3548/25.01.2007

Προς:
Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Ο βιολογικός καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου τέθηκε σε ισχύ πριν από έξι χρόνια με τις προσδοκίες όλων μας ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά και μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα θα φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην ποιότητα και καθαρότητα των υδάτων του κόλπου.

Έξι χρόνια όμως έχουν περάσει και σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά παρουσιάζεται μέτρια έως κακή. Ιδιαίτερα έντονο παρατηρείται το πρόβλημα στη δυτική πλευρά του όρμου από το Αγγελοχώρι μέχρι την Χαλάστρα. Στο τμήμα αυτό του Θερμαϊκού εμφανίζεται το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα από φωσφορικά άλατα και άζωτο. Ως εκ τούτου έχουν διαταραχθεί οι ισορροπίες των ειδών, ενώ πολλές φορές το χρόνο εμφανίζεται το φαινόμενο της κόκκινης παλίρροιας, ένα είδος θαλάσσιας ρύπανσης.
Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία του 2000 για να θεωρείται η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων καλή, η μέση τιμή των ανιχνευόμενων φωσφορικών αλάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,14 μικρομόλαρ, ενώ στην περίπτωση του Θερμαϊκού οι τιμές φθάνουν τα 0,46 μικρομόλαρ.
Την κατάσταση δυσχεραίνουν και τα μολυσμένα ύδατα που εκβάλλει ο Αξιός ποταμός που πηγάζει από την ΠΓΔΜ (προηγούμενη σχετική ερώτηση (2581/20-12-06 «Μέτρα προστασίας του μολυσμένου με βιολογικά λύματα από την ΠΓΔΜ Αξιού ποταμού»). Επιπλέον οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που σχετίζονται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.:

- Που αποδίδεται το γεγονός ότι έξι χρόνια μετά την έναρξη του βιολογικού καθαρισμού, αυτή η λειτουργία του δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα;

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου και να προστατευτεί το οικοσύστημα;

Απάντηση Υπουργείου